mobiilipeli kännykässä

Mobiilipelit – suositut pelit kännykkään

Mobiilipeleillä tarkoitetaan digitaalisia pelejä, joita voidaan pelata älypuhelimilla, mutta myös tableteilla. Tänä päivänä mobiilipelejä voi ladata esimerkiksi iOS-käyttöjärjestelmän tai Androidin sovelluskaupasta. Suurimman osan mobiilipeleistä voi ladata ilmaiseksi, mutta peleissä voi joutua maksamaan esimerkiksi mainosten poistamisesta. Suomalaiset pelinkehittäjät ja pelit ovat erityisen suosittuja suomalaisten keskuudessa. Rovio Entertainment nousi kaikkien tietoisuuteen kehittäessään Angry Birdsin. Suomalainen Supercell taas on tunnettu mobiilipeleistään Clash of Clans sekä Clash Royale.

Mobiililaitteilla pelaaminen on pystynyt nousemaan todelliseksi uhaksi rahapelaamiselle. Mobiililaitteilla voi pelata myös uhkapelejä, sillä monet pelinkehittäjät ovat tehneet mobiilipelejä nettikasinoille. Tulevaisuudelta voidaankin odottaa yhä useampia uusia mobiilipelejä, joista tulee entistäkin suositumpia.

Mobiilipelien historiaa

Matkapuhelinten kehitys on mahdollistanut sen, että puhelimista löytyy tänä päivänä runsaasti erilaisia ohjelmistoja ja sovelluksia. Kun Nokia toi markkinoille mallinsa 6110, oli siitä löytyvä matopeli-niminen kännykkäpeli kaikkien mieleen. Tästä lähti mobiilipelien kehittäminen, sillä matopeli innosti muutkin puhelinvalmistajat kehittämään mobiilipelejä. Ensimmäisiä suomalaisia mobiilipelien kehittäjiä olivat Mr. Goodliving ja Universomo.

Aikaisemmin mobiilipelien kehittämisessä käytettiin monenlaisia teknologioita ja alustoja, kuten esimerkiksi Sun J2ME, Macromedia Flash Lite, Docomo Doja, Qualcomm BREW sekä Infusio Exen. Näiden alustojen lisäksi käytössä oli myös joitakin vähemmän tunnettuja alustoja.

Ensimmäisten älypuhelinten aikana ei ollut vielä sovelluskauppoja, joista pelejä voitiin ostaa tai ladata ilmaiseksi. Aikaisemmin pelejä ladattiin operaattorin verkosta. Tämän päivän puhelimet ja niiden nettiyhteydet varmistavat sen, että millä tahansa puhelimella voi käyttää mitä tahansa sovelluskauppaa. Nykyajan puhelimet mahdollistavat myös esimerkiksi GPS-paikannuksen tai kameran käyttämistä peleissä. Kameralla saa lisättyä todellisuutta, kuten esimerkiksi Pokémon Go -pelissä tehdään. Monet pelit käyttävät Wi-Fi-verkkoa apunaan, joten tällöin kännykkäpelejä ei voi pelata, jos Wi-Fiä ei ole käytettävissä.

Suosituimmat mobiilipelit

Pokémon Go on vuonna 2016 julkaistu toiseen todellisuuteen vievä mobiilipeli. Peli tarvitsee toimiakseen GPS-paikanninta ja Wi-Fi-verkkoa. Pelin tavoitteena on siis kulkea puhelin kädessä ulkona ja etsiä eri pokemoneja. Kun pokemon löytyy, tulee pelaajan saada napattua se. Pokémon Go nousi suureksi hitiksi välittömästi sen ilmestyttyä. Ennen mobiilipeliä Pokémon-villitys oli ehtinyt hieman hiipua, mutta vuonna 2016 se nousi uudelleen ihmisten tietoisuuteen. Pokémon Go:ta pelataan edelleen tänä päivänä, eikä se suinkaan ole vain lasten ja nuorten suosiossa. Pokémon Go:ta nimittäin pelaavat myös monet aikuiset.

pokemon go mobiilipeli
Pokemon Go jahti käynnissä

Videopelinä tutuksi tullut Call of Duty on ollut niin suuri maailmanluokan menestys, että siitä päätettiin kehittää myös mobiilipeli. Mobiilipeli toimii niin Androidilla kuin Applen laitteillakin. Call of Duty: Mobile on aivan kuin videopeli, sillä sitä ei ole juurikaan lähdetty muuttamaan. Pelistä löytyy runsaasti erilaisia pelitiloja, kaikki suosikkihahmot, suuri valikoima aseita ja loputtomasti karttoja pelin historian varrelta. Mobiilipelistä löytyy myös kokonaan uusi tila, joka tunnetaan nimellä Battle Royal. Siinä pelaajat ottavat mittaa taidoistaan toisiaan vastaan. Viimeisenä elossa oleva voittaa. Call of Duty: Mobile on pelattavissa täysin ilmaisena.

Japanilainen Monster Strike kuuluu kaikista eniten tuottaneiden mobiilipelien joukkoon. Monster Strike on julkaistu vuonna 2013 ja yhä vuonna 2020 se on yksi kaikkein eniten pelatuimmista mobiilipeleistä. Kyseessä ei suinkaan ole esimerkiksi sota- tai muu taistelupeli, kuten monet suosituista mobiilipeleistä ovat. Monster Strike on fysiikkapulmapeli. Pelissä on elementtejä monista eri aiheista, kuten esimerkiksi roolipeleistä, strategiapeleistä ja moninpeleistä. Pelissä kerätään nimensä mukaisesti hirviöitä, joita käytetään taistelussa. Taistelut sen sijaan eivät ole perinteisiä taisteluita, joissa käytetään aseita.

Vuoden 2020 koukuttavimmat mobiilipelit

Boris And The Dark Survival on jatko-osa suositulle mobiilipelille Bendy And The Ink Machine. Jo Bendyn synkkä kauhuelokuvamainen tarina ja miljöö onnistui saamaan miljoonia pelaajia ympäri maailman. Myös Boris And The Dark Survival vie pelaajan kammottaviin maisemiin. Pelin päähahmona toimii Boris-susi, joka asuu hylätyssä animaatiostudiossa. Kun Boris alkaa löytää viestejä studiosta, pelin idea tulee hiljalleen selväksi pelaajalle. Peli on siis todella koukuttava ja pelaaja haluaa pelata lisää saadakseen tietää, mitä pelissä tulee tapahtumaan.

Toinen kiinnostava uusi peli on Pokémon: Sleep. Kyseessä ei sinällään ole varsinainen peli, sillä Pokémon: Sleep -peli rekisteröi pelaajan unen laatua ja määrää. Pelaaja pystyy kuitenkin treenaamaan pokemoneja nukkuessaan ja saa aamulla tietoonsa, mitä yön aikana on ehtinyt tapahtumaan.

Pokemon Sleep esittelyvideo